Documentaire Philips Symfonie Orkest
play
30 jaar Philips Symfonie Orkest
Dirigent Jules van Hessen gaat de uitdaging aan om de 8ste van Mahler uit te voeren. Die Symphonie der Tausend!

De achtste symfonie van Mahler heet onuitvoerbaar te zijn. Je hebt er een immens orkest voor nodig dat ook nog eens versterkt is met extra koperblazers en slagwerk. Tel daar nog een orgel bij, drie gemengde koren, twee jongens (kinder)koren, drie sopranen, twee alten, tenor, bariton en bas! Alles bij elkaar zowat duizend musici (vandaar de bijnaam ‘Symphonie der Tausend’), maar echt zo veel lukt natuurlijk (bijna?) nooit.

Philips Symfonie Orkest
In ruim 85 jaar is het Philips Symfonie Orkest uitgegroeid van een groepje musicerende Philips-collega’s tot een van de grootste en bekendste symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en daarbuiten, en wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Met het uitvoeren van Mahlers monumentale Achtste Symfonie gaat voor het orkest een langgekoesterde wens in vervulling.

Het Philips Symfonie Orkest heeft maar liefst zestig extra musici ingehuurd om naast zijn eigen negentig musici de symfonie uit te voeren. De koorpartijen worden gezongen door het Philips Philharmonisch Koor, het Nederlands Concertkoor, het Toonkunst Koor Utrecht, het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jongenskoor. Het is aan maestro Jules van Hessen, die dit jaar zijn dertigjarige jubileum als chef van het Philips Symfonie Orkest viert, om al die zangers en musici in goede banen te leiden.

De symfonie telt acht solorollen en wordt uitgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarna volgen uitvoeringen in het Concertgebouw in Amsterdam en het Muziekgebouw Eindhoven.

Gedurende de voorbereidingen volgden wij verschillende hoofdrolspelers. In de aanloop en tijdens de uitvoeringen staat dirigent Jules van Hessen centraal en geeft hij ons een kijkje achter de schermen.